La Taula d'en Bernat

Espai de reflexió sobre el país i de propostes de futur

17 d’abril 2006

del 600 al 850, n'hi ha prou?

La crosta sociovergent argumenta que l'Estatut de la Moncloa és millor que el de Sau. I des d'una perspectiva autonomista segurament és veritat. El greu és que no fóra millor. El problema és que aquesta no és la qüestió. La qüestió clau és preguntar-se si disposem de l'ordenament juridicopolític òptim per fer front amb garanties a tots els reptes que es presentaran en els propers anys. Reptes de tipus polític, però també socials, econòmics, culturals, etc. I és evident, és evidentíssim, que amb l'Estatut de la Moncloa, o altrament dit, l'Estatut del Ribot, de la Patena, o dels Troglodites, amb aquest nyap impresentable i infumable, l'única garantia que tenim és que d'aquí a set, vuit, deu anys, de Catalunya ja no se'n parlarà, serà un territori espoliat com cap altre a la Unió Europea, amb una economia totalment subordinada als interessos de les elits madrilenyes, i sense cap capacitat de prendre iniciatives en res, més enllà de la Fira de Barcelona, que de fet és l'autèntic pol d'atracció dels empresaris i executius d'arreu del món per fer unes farres inoblidables amb totes les putes locals o arribades adhoc per a l'ocasió. De fet aquest Estatut el que marca és el futur d'un país com a gran prostíbul d'europa. Zona d'oci i serveis, sense cap mena de valor afegit ni sentit d'avantguarda. Diner fàcil.

Per dir-ho d'una altra manera, és com si en el 2006, passem de tenir un 600 a tenir un 850. Què es pot fer amb un 850 a l'any 2006? Ni tan sols fer l'amor ( els catalans han crescut 10 cms en els darrers anys, de mitjana). L'únic que es pot fer és el ridícul. Un ridícul espantós i vergonyós. Per seguir amb la mateixa marca, el 2006, cal tenir un Leon, però no un 850.

Per al 2006, i sobretot, per als anys que vindran, quan les transferències europees desapareguin, el que ens convé és tenir un estat que parli de tu a tu amb els altres socis europeus. Uns socis, la major part dels quals són economies molt més petites que la catalana, situades a anys llum de la nostra. No veure clar això o és ser un ignorat o actuar de mala fe.